Πέμπτη 8 Μαΐου 2014


Συνομιλίες του Νόαμ Τσόμσκι με τον Ντενί Ρομπέρ και τη Βερόνικα Ζαράχοβιτς

Αν η δημοκρατία είναι το καλύτερο σύστημα...

"Όλα εξαρτώνται από τι εννοούμε με τη λέξη δημοκρατία. Υπάρχει μια σχεδόν επίσημη θεωρία σύμφωνα με την οποία η δημοκρατία είναι ένα σύστημα στο οποίο οι άνθρωποι είναι θεατές και όχι άτομα με δράση. Σε τακτά διαστήματα έχουν το δικαίωμα να ρίξουν μια ψήφο στην κάλπη, εκλέγοντας κάποιον από την τάξη των αρχηγών να κυβερνήσει. Ύστερα πρέπει να γυρίσουν στο σπίτι τους και να ασχοληθούν με τις δουλειές τους, να καταναλώνουν, να βλέπουν τηλεόραση, να μαγειρεύουν αλλά κυρίως να μην ενοχλούν. Αυτό είναι δημοκρατία.

Όταν αυτό διακοπεί η αντίδραση έχει ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, μήπως συζητήθηκε στην Ευρώπη η πρώτη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1975 από την Τριμερή Επιτροπή με τίτλο "Η Κρίση της Δημοκρατίας" [...] Σύμφωνα με εισηγητές της Τριμερούς Επιτροπής υπήρχε "κρίση δημοκρατίας" γιατί, στη δεκαετία του 1960 , οι πολίτες των χωρών που αντιπροσωπεύονταν στην Τριμερή είχαν προσπαθήσει να κατέβουν σε πολιτικούς αγώνες. Τα στρώματα του πληθυσμού που θα έπρεπε να παραμείνουν απαθή -οι γυναίκες, οι νέοι, οι μειονότητες, ολόκληρος ο πληθυσμός- είχαν θελήσει να επέμβουν στις πολιτικές συζητήσεις με βάση το δικό τους πρόγραμμα.   
[...] Οι άνθρωποι θα ασχολούνταν μόνο με τη ζωούλα τους, με επιφανειακά πράγματα του βίου, όπως τα καταναλωτικά αντικείμενα που είναι της μόδας. Θα ήταν "θεατές" και όχι "παίκτες" στη διεξαγωγή της πολιτικής σε όλα τα επίπεδα: τοπικά, στους χώρους εργασίας και παραπέρα, έτσι ώστε να μην υπάρχει"κρίση δημοκρατίας", όπως την εννοούν οι ελίτ.